Katajanokan Laituri – puurakentamisen huikea taidonnäyte
Katajanokan Laituri on ainutlaatuinen arkkitehtoninen teos, joka heijastaa hienolla tavalla sekä Katajanokan kaupunginosaa että Helsingin merellistä kansallismaisemaa.
Luonnonläheinen arkkitehtuuri vie vierailijan tilaan, joka henkii suomalaisen metsän ja meriluonnon rauhaa ja tunnelmaa. Tällaisessa rakennuksessa sijaitseva hotelli ei ole vain paikka, jossa yövytään. Se on moniaistinen ja modernia luksusta tarjoileva elämyskohde.
Katajanokan Laiturilla sijaitsee Solo Sokos Hotel Pier 4:n ohella Stora Enson pääkonttori sekä useita toimistoja, kahviloita ja ravintoloita.
Kun Katajanokan Laiturin suunnittelijoita lähdettiin kilpailuttamaan, olivat tavoitteet poikkeuksellisen korkeat: haluttiin merelliseen ympäristöön ja kaupunginosan historialliseen arkkitehtuuriin sopeutuva puurakennus. Lähtökohtana olivat myös kunnianhimoiset ilmastotavoitteet.
Uniikki rakennuspaikka
”Oli hienoa ja haastavaa päästä suunnittelemaan uutta rakennusta näin ainutlaatuiselle paikalle: Katajanokan Laituri avautuu poikkeuksellisella tavalla ympäristöönsä –Katajanokalle, Eteläsatamaan sekä merelliseen Helsinkiin. Eikä tämän mittakaavan puista rakennusta ole aiemmin kaupunkiympäristöön rakennettu”, partner, arkkitehti Selina Anttonen kilpailun voittaneelta Anttonen Oiva Arkkitehdeiltä kertoo.
”Lopputulos on meidän tulkintamme Katajanokan uudesta kerrostumasta, joka liittyy samalla osaksi Helsingin pitkää rantaviivaa. Rakennuksen kaarevat muodot toimivat kauniissa vuoropuhelussa monimuotoisen ympäristönsä kanssa. Isot ikkunat ja avoimet tilat tuovat meren lähelle, vapaamuotoiset koverrukset avaavat sisätiloista harkittuja näkymiä kaupunkiin”, Anttonen jatkaa.
Pohjoismaista kuusta ja Viitasaaren graniittia
Pohjoinen luonto on inspiroinut rakennuksen suunnittelua. Katajanokan Laiturilla vieras voi kohdata niin kesäisen luonnonniityn, merellisen Helsingin kuin suomalaisen metsän lämmön ja tuoksun. Katajanokan Laiturin maanpäällisten osien runko on rakennettu pääosin pohjoismaisesta kuusesta, mutta kovien merellisten olosuhteiden ja kaupunkikuvan vuoksi ulkopinnat on verhoiltu luonnonkivellä, lasilla ja metallilla. Rakennuksen sisäpuolella puinen runko on jätetty pitkälti näkyviin ja puun tuoksut aistittaviksi. Ilta-aikaan puu hohkaa sisätiloissa kauniisti.
Hotellin näyttävä aula kattoikkunoineen on tila, joka kokoaa kaikki rakennuksen käyttäjät yhteen. Astuessasi aulaan, kuljet Viitasaaren vahvan graniitin päällä, seinäpinnoilla tunnustelet pohjoismaisia puulajeja eri muodoissaan. Aulan huonekalut ovat suomalaisten suunnittelijoiden, kuten Yrjö Kukkapuron, käsialaa. Aikaa kestäviä nekin.
Luontoa on tuotu hotellirakennukseen eri tavoin. Sisäpihalla kasvaa valkorunkoinen koivikko, kattoterassilla kukkii ketoniitty ja toisen kerroksen terasseilla voi ihailla rantaniityn kasvillisuutta.
Katajanokan Laituri on uniikki yhdistelmä kestävyyttä, luonnonläheisyyttä, kaupunkikulttuuria ja merellisyyttä. Rakennus, jossa on hyvä olla, levätä ja työskennellä.
Katajanokan Laituri -rakennus on puurakentamisen taidonnäyte, joka on tehty kestämään vähintään 100 vuotta. Rakennuksesta tavoitellaan vähähiilistä ja sille haetaan korkeinta LEED Platinum -ympäristösertifikaattia.