Paavo Tynells lampor förtjusar på Helsingfors Original Sokos Hotel Vaakuna
På Helsingfors Original Sokos Hotel Vaakuna lyser fortfarande de ursprungliga lamporna som designats av Paavo Tynell för hotellet.
Paavo (Paavali Viljo) Tynell (1890–1973) var av gammal släkt av glasblåsare. Han var plåtslagare, hantverkare, skicklig konstsmide. Tynell ville dock studera och lära sig mer och hamnade som extra elev i metallkonst vid Konstindustriskolan. Under sitt första årskurs 1916 meddelade rektorn att den 26-årige Tynell bör övergå till att bli lärare i metallarbete.
Paavo Tynell blev en av de mest framträdande namnen i historien om finsk lampdesign. Han tillhörde pionjärgenerationen av formgivare, som i virveln av olika stilar och tekniska förnyelser tjänade den unga nationens behov både i otaliga offentliga byggnadsprojekt och privata hem. Till exempel på 1930-talet var det nästan självklart att beställa lampor från Paavo Tynell och hans företag Taito Oy för offentliga projekt. Tynells viktigaste samarbetspartners inkluderade bland andra Alvar Aalto och arkitekten Erkki Huttunen som designade Hotel Vaakuna.
Tynells lampor på Hotel Vaakuna
Under planeringsfasen (1940) och färdigställandet (1952) av Vaakuna kom kriget emellan. Arkitekt Huttunens och lampdesignern Tynells arbetsfördelning förblev dock tydlig. Huttunen designade enligt den "elisabetanska" traditionen möbler för hotellet och restaurangen, ned till minsta detalj. När det gäller lamporna gav han Tynell full frihet att designa. Alla lampor på Vaakuna år 1952 tillverkades av Paavo Tynells företag Taito Oy, endast för det färdigställda hotellet.
Ännu idag finns originallampor av Tynell på Original Sokos Hotel Vaakuna. De första möter besökarna vid ingången i receptionens vägg. Lampor kan också beundras i övervåningens restaurangfoajé samt restaurangen på 10:e våningen.
De lampor som fortfarande finns på Original Sokos Hotel Vaakuna representerar Tynells ornamenttunga, dekorativa linje från 1940-talet. Efter funktionalismens tid började romantiska naturmotiv och dekorativa, feminina drag smyga sig in. När Paavo Tynell började inkludera små hål och spetsliknande mönster i mässingskärmarna, kallade Alvar Aalto lamporna för mormors spetsbyxor. Namnet har levt kvar.
Mässingslamporna är populära bland samlare
Mässing var ett naturligt material för Paavo Tynell. Detta var delvis en följd av krigs- och bristtider; man var tvungen att klara sig med inhemska material, och man fick mässing från Outokumpu. Tynells mässingsperiod var lång, den pågick ända till 1958. Användningen av mässing syns också i Vaakunas lampor. Tynells mässingslampor blev både i hemlandet och i Amerika en framgång. Designerns karriär kulminerade i USA, där han ofta presenterades som mannen som lyste upp Finland.
Det finns ganska många av Paavo Tynells verk bevarade. Kanske har originalitet och hållbarhet påverkat deras överlevnad och lyckade räddningar. Forskarnas arbete påverkas dock av förnyelse och avskaffande av interiörer, och det finns inte särskilt mycket information om Tynells verk i privata hem.