Hem

Sök bokning

Historien om Hotel Torni

Hotel Torni var en gång den högsta byggnaden i Finland. Dess skyskrapaliknande stil beundrades och dess höjd var ogynnsam.

Finlands första skyskrapa

Hotel Torni invigdes i Helsingfors den 19 mars 1931, ackompanjerat av lite uppståndelse: byggandet av en skyskrapa i stadens centrum väckte inte bara beundran bland stadsborna. Men golven steg snabbt och tornet öppnades. Byggnaden, som representerar stark klassicism, ritades av arkitektbröderna Jung & Jung, med utgångspunkt i 1920-talets amerikanska skyskrapor.

Det mycket synliga Torni var ett praktfullt modernt hotell, en kombination av art deco och funk. Tornet fick 100 hotellrum samt flera restauranger och skåp. Hissen levererades av Kone och porslin av Arabia.

Hotell Torni var Finlands första helt elektrifierade byggnad

Det fanns mycket mer att förundras över i tornet än dess höjd och magnifika utsikt över den unga huvudstaden; Hotellet var den första elektrifierade byggnaden i Finland. Torni var också en av de första som fick en Veräjä-hiss – och hissen, patinerad av decennier, är fortfarande i bruk. Badrum byggdes i några av Tornis hotellrum. Det var också något helt mirakulöst, eftersom privata badrum på hotellrum blev vanliga i Finland först på 1980-talet.

Decennier av gastronomi i Torni

Från början har mat och dryck spelat en viktig roll i Torni. Hotellets restaurangliv har färgats av förbudslagen, andra världskriget, hungersnöden på 50-talet och den kulinariska boom som startade efter det. Under årtiondena har många andra tidigare osmakade delikatesser, nya affärsidéer och den senaste kökstekniken undantagslöst presenterats i Tornis restauranger.

De första åren av tornet levde vi i förbudslagens tid. Men det fanns gott om alkoholsugna kunder och flera hemliga barer drevs i staden. Torns restauranger visste också hur man var kreativ: alkohol såldes till stamkunder på 11:e våningen i hotellet. Tornhissen hade en hemlig larmknapp för inspektörerna.

Förbudstid i Torni

Efter förbudets slut var slutet av 1930-talet en blomstrande tid. Då kunde kunderna njuta av mat gjord på bättre råvaror än under många senare decennier. På menyn stod tymus, foie gras, ål, kaviar, hummer, te och rödspätta. Festmiddagarna var spektakulära och det fanns gott om rätter, vanligtvis minst fem. Marskalk Mannerheim åkte till Torne för att festa i den lilla grisen på ryskt vis, trots att Kämp var hans bas.

Under kriget, på 1940-talet, reglerade välfärdsministeriet både livsmedelsproduktion och restaurangportionsstorlekar och priser. Smör, majonnäs, grädde, lax och köttportioner var förbjudna. I Torni fick man avstå från smörgåsbordet, trots att Musta Pörssi levererade köttfärsbiffar och kaffe till Tornis kunder.

Åren 1950-1970 var Torni en trendsättare inom gastronomi i hela landet. Finlands första kinesiska restaurang öppnades i Torni 1953 och helsingforsarna kunde frossa i svalbosoppa och vårrullar.

Visuell bar och konstutställning - Ateljee Bar öppnar

Ateljee Bar öppnade högst upp på hotell Torn 1951 och erbjuder, förutom spektakulära drinkar och underbar utsikt, en utställningsplats för unga konstnärer. Elvärmare och treglasfönster installerades i utrymmet så att baren kunde ta emot gäster även vintertid.

Den kanske mest intressanta detaljen i Ateljee Bars historia är tillgången till taket på tornet som öppnades på 1930-talet, där en förtöjningsplats också byggdes för det tyska luftskeppet Graf Zeppelin som besökte Helsingfors vid den tiden. Tanken var att luftskeppet skulle kunna landa på taket och fartygets passagerare kunde ta sig uppför stegen till Towern för en cocktail. Luftskeppet landade inte, men passagen till taket finns fortfarande.

Helsingfors cocktails av högsta kvalitet i nästan 70 år

American Bar grundades 1960 i en hall med kupoltak. Baren utvecklades genast till en populär mötesplats för stadsborna, där trendiga cocktails avnjöts.

1996 tog American Bar med sig en märklig drink från världen till Finland, som var känd under namnet Mojito. Drycken innehöll färsk mynta, rörsocker, lime och rom. Mojito blev efter hand en trendig dryck och idag finns den i nästan varje bars meny i någon form.

O'Malley's, en favoritplats för irländare och irländska fans som bor i Finland, öppnade på 1980-talet, dess specialitet är ångestmusik och mörk stout serverad i pints.

Krigstid i Torni

I slutet av fortsättningskriget, våren 1944, arbetade lottin på hotellets Towers högsta plattform och stirrade mot himlen. I Helsingfors var det känt att vänta nattliga bombdåd.

Under vinterkriget fylldes hotellet av utländska journalister, efter kriget 1944-47 av den sovjetiska delegationen från den allierade kontrollkommissionen. Hotellet återlämnades av den sovjetiska övervakningskommissionen till det nygrundade Liikemieshotellit Oy 1948. Under ledning av affärsmannen Jorma Soiro började en ny, underbar era av Torni. Soiro var en påhittig hotellchef som lanserade konceptet "alltid något nytt i Torni" i Torni.

Boende för kändisar

Många framstående gäster, från kungligheter till filmstjärnor, från författare till bildkonstnärer, har trivts i den bohemiska internationella atmosfären på Hotel Torni. En gästs önskan har särskilt kommit ihåg av frukostpersonalen: Roger Moore ville alltid ha havregrynsgröt och honung till frukost under sina besök i Torni. Lee Harvey Oswald stannade i Helsingfors 1959. Han var på väg att hoppa av till Sovjetunionen och stannade i Helsingfors på vägen och bodde två nätter på Torni hotel. Som historien säger oss inträffade aldrig avhoppet.

Konstnärerna var upptagna med att sitta i tornets skåp och restauranger och lämnade efter sig mycket bildkonst och fragment till världslitteraturen. Konstsamlingen har fortsatt i Torni fram till dessa dagar. Mer konst har tagits emot varje år från Ateljee Bars växlande konstutställning. Unika verk finns i hela huset.

Senare stadier

1972 hyrdes Hotel Torni ut till Helsingfors kooperation och gick samtidigt med i finska Sokos Hotels-kedjan. I och med ägarbytet renoverades hotellet och alla dess restauranger.

Bostadshuset Kyllikki i jugendstil, som ligger intill tornet, anslöts till hotellet 1981. På så sätt tillkom 50 ytterligare rum som representerade den nationalromantiska stilen. Även sviterna visade sig vara underbara med Eliel Saarinens möbler.

Foto: Hotel Torni på 1930-talet / Olof Sundström