Glass från Närpes!
Bli kär i Närpes Glassfabriks hantverksglass
På vilken arbetsplats börjar dagen med en glassfrukost? På glassfabriken förstås! Lär känna vår samarbetspartner Närpes Glassfabrik; deras härliga hantverksglassar serveras även här hos oss.
Närpes i Österbotten kommer inom kort inte enbart vara känt för sina tomater, utan också för sina glassar. Så populära har bröderna Westerlunds tillsatsfria hantverksglassar nämligen blivit. Familjeföretagets första glassar tillverkades våren 2022 och efterfrågan har varit stor allt sedan starten.
Glassen tillverkas för hand av österbottniska råvaror, såsom mjölk från Östmans gård, ägg från Haga Gårdspackeri och jordgubbar från lokala jordgubbsodlingar. Endast vaniljstängerna och kakaobönorna importeras, eftersom de inte är tillgängliga i Finland. Smakerna är så rena som möjligt, utan konstgjorda aromer och färgämnen.
Den bästa glassen i landet
Företaget föddes ur bröderna Magnus och Mathias Westerlunds önskan att skapa den bästa glassen i landet. Utan tillsatser, vilka verkade finnas i alla existerande glassar på marknaden.
– Det kändes konstigt, eftersom allt som krävs för att tillverka glass är mjölk, grädde, ägg och socker. Vår nyfikenhet växte och vi bestämde oss för att testa tillverkning av glass. Ett granncafé lånade oss en liten glassmaskin för provtillverkning. Det gick som smort och idag finns glassen att köpa. Landets bästa glass, lovar Magnus Westerlund.
– Till en början planerade vi att endast tillverka små partier till salu i gårdsbutiker, bybutiker och för distribution i REKO-ringar. Det vill säga verka hyperlokalt. Ryktet spreds emellertid, och snart började butikerna ringa oss. Vi köpte fler glassmaskiner och anställde personal. Vår hantverksglass kommer även i framtiden att tillverkas med små maskiner i partier om 10 liter och av högkvalitativa, lokala ingredienser.
Över 120 smaker har testats
Av bröderna är det Magnus som driver företaget och Mathias som arbetar som glassmästare med fokus på att utveckla glassmaker. Det har redan testats över 120 smaker på ett par år. Varje smak som kommer till försäljning föregås av tjugo testversioner. Morgnarna på glassfabriken börjar ofta med en glassfrukost, eftersom dagens första sats är klar klockan nio då det är dags för kaffepaus.
Nya säsongsmaker introduceras varje säsong, eftersom människor, som Magnus säger, alltid ska ha en anledning att äta glass. På vårvintern rekommenderar han bland annat fastlagsbulleglass och memmaglass.
Entreprenören har svårt att välja sin egen favoritsmak.
– Det är som att tvingas välja ditt favoritbarn. Men kanske tar jag oftast med mig pekanglass hem, medger han efter lite eftertanke.
Njut av glass på hotellet!
I framtiden kommer även gästerna på Original Sokos Hotel Royal att kunna avnjuta närpesiska hantverksglassar. Glassarna säljs i förpackningar på 1,5 dl i lobbybutiken och i bastuavdelningen Huippu.
– Vi är mycket glada över vårt samarbete med Handelslaget KPO och det förnyade Original Sokos Hotel Royal. KPO är en stor organisation, så det känns särskilt fint att de vill jobba med små producenter och stödja lokalsamhället, tackar Magnus Westerlund.
– Dessutom blir hotellet fantastiskt. Royal-hotellet har verkligen fokuserat på detaljerna, precis som vi. Inget ska lämnas åt slumpen – vi sysslar båda med detaljverksamhet.